Jump to: main content, navigation, or top of page.

Jump to: main content, navigation, or top of page.


Whole House Renovations



Featured Project 1, 2013 Home Tour Participant

DESIGNER: Mark Benzell & Elizabeth Bland

This is a very unique South Minneapolis home!  Originally built as a farmhouse in 1912, the family room & master bedroom / bathroom are part of a 1950’s addition, which included an elevator.  The previous owners had several children with polio & the elevator allowed them to utilize the basement space.  Unused for years, the current homeowners decided to eliminate that and expand the kitchen & master bath / closet.  The design keeps the farmhouse style in mind, while including modern conveniences like a wine fridge and quartz countertops.  Meanwhile, the bathroom & closet are now more suited to the homeowner’s personal taste.

Before
After


Featured Project 2, 2013 Home Tour Participant

DESIGNER: Katie Jaydan

While a mudroom may not be the first room a person thinks of to remodel, it can be a very wise investment. Homeowners of this 1910 Colonial St. Paul home knew they needed more space in their mudroom to fit their active lifestyle so we came up with the perfect solution. By remodeling the existing entry way and opening up to the kitchen they now have a more functional mudroom that will serve their needs day to day. Meanwhile, the kitchen received a few cosmetic changes through the process completing the updated space.

Before
After


Featured Project 3

DESIGNER: Troy Sinykin

This couple from Little Canada wanted to update their staircase both for safety and design purposes. A new railing was installed at the upper hall, main staircase to the family room, and to the dining room. The floating staircase received new bamboo treads, handrails, and railing posts. Meanwhile the horizontal railing is now aircraft cable. The new staircase is not only everyday functional but also matches the homeowners style and the home’s architecture

Before
After


Featured Project 4

DESIGNER: Elizabeth Bland

This Mendota Heights first floor saw a major transformation with a portion of wall being removed between the eating area / kitchen and the family room.  The result is a more open space & better flow throughout the house.  The perimeter cabinets were kept & repainted to match the new design, while the old buffet in the eating area was transformed into a desk area with storage.  A new island was installed with counter-height seating & a beverage fridge.  Throughout the first floor, the existing hardwood floors were refinished in a chocolate brown color.  In the family room, the old brick fireplace was painted & a new mantle was installed.  The mudroom was updated with painted trim & a fun wallpapered ceiling.  The overall design is modern, open and fits this family’s lifestyle to a “T”.  It is great showcase of how you can use some of what you have, update the space & make it your own.   

Before
After


Featured Project 5

DESIGNER: Emily Blonigen

A few years after completing this NE Minneapolis homeowner’s basement, it was time to give the cold unfinished laundry room a quick facelift! With passion for design, we were focused on cleaning up the space while keeping a tight budget. The decision was made to create a finished- unfinished space. With design inspiration from Pinterest and a homeowner’s throw pillow, a chevron painted floor pattern was designed. The unfinished walls were painted a warm yellow to brighten up the room. The unfinished ceiling was painted a clean white to give the impression of height and lighten the room. Existing tables that have stood the test of time were painted white and new maple butcher block counters were installed for additional folding room. Finally, new shelving and a long hanging rod were stretched across the room. The laundry room is an eyesore no more! The new space completes the basements design, brings functionality, and most importantly- is fun!

After


Featured Project 6

DESIGNER: Katie Jaydan

These homeowners decided to remodel their kitchen and bath, they turned to Castle Building & Remodeling. The couple mixed modern and rustic with the kitchen. They have Traditional cabinets with a reclaimed wood island. They also incorporated a sliding chalk board wall, its located in the kitchen where it can make the space more personal, and spirited. The incorporation of marble counter tops and beautiful wide plank floors is the perfect balance between elegant and modern rustic. The couple took on their master bath with a very Zen relaxing shower stall with river pebbles incorporated in the walls and on the floor. It is a nice contrast to the cool black tile. They have an under mount sink and natural stone countertop. This is the perfect house to spend a life time in.

Before
After


Featured Project 7, 2013 Home Tour Participant

Designer: KATIE JAYDAN

Looking to make changes throughout the home as a whole, the owner of this St. Paul house came to Castle for multiple rooms to be remodeled. The kitchen, bath, and master bath were all completely remodeled while the bedrooms were reconfigured to better suit the owner’s needs. To create a more open plan, the wall separating the main living space from the kitchen and hall were opened. This allowed for a peninsula in the kitchen and more walk space to the rest of the house. In the kitchen a second peninsula was added, creating a c-shaped work space with the sink in the center. The second peninsula is lower than the remaining countertops and provides an eat-in space for breakfast. Custom pendant lights were made to match the red and gold hues in the new Cambria countertops. In the hallway bath, the space was completely redone to reflect the homeowner’s sophisticated taste. Tumbled slate was used for the flooring and creates a masculine earthy feel. The same look is reflected in the master bath with a grey Chromatic Carbon tiled walk in shower. Color is brought in through a vertical stripe tile accent on the back wall. The back two bedrooms were joined to make one large master, and a large walk-in closet was installed to create ample storage. The home overall now has a more cohesive look and better suits the owner’s style and needs.

Before
After

Featured Project 8,

Designer: EMILY BLONIGEN

When Castle first purchased this home, it was in terrible shape. The copper pipes had been stolen, there were major structural issues, the porch ceiling had collapsed, and the house had been trashed, but there was potential.  On the main floor a wall between the dining room and kitchen was removed to create a more open floor plan. The kitchen was completely transformed with new custom cabinetry and updated stainless steel appliances in place, as well as recycled glass countertops and butcher block countertops. On the second floor the bathroom was updated with new tile and a glass block window and the bedrooms were made-over to match the charm of the home. This home received new Kolbe windows and the hardwood floors were re-sanded and stained dark to compliment the white woodwork. The existing porch felt outdated and did not fit with the rest of the home so it was opened up to create a more inviting porch. Finally the yard also received a makeover with new sod, bushes, and mulch.  While the house originally looked as though it hadn’t been taken care of in years, this Castle is now ready for another 100 years. 

Before
After

Featured Project 9

Designer: Courtney Walker

The step down living room in this 1979 Fridley home was in need of some updating. The homeowners needed more storage and had purchased a new rug that didn’t quite work with the outdated décor. Using the new rug as color inspiration the outdated red carpet was replaced with a neutral green carpet, the walls were painted with a soft green on part of the walls and warm yellow on the rest. To maximize storage cabinetry and shelving was put in on opposing walls. The left wall now holds a floor to ceiling custom cabinetry that allows for hidden storage, a place to display personal affects, and behind-cabinet doors shelving holding their stereo and DVD system. Opposite, there is open book shelving at each end of the wall, with a cabinet to hide the television & a window bench to add additional seating in the center. The room now serves as a functional entertaining space the homeowners will enjoy over the years.

Before
After

Featured Project 10

Designer: Katie Jaydan

This busy family needed a more family-friendly home. Their 1927 Dutch Colonial was not large enough and the existing space was poorly designed. In order to create their dream home, a two-story rear addition was added to the home and the existing areas were re-configured These changes allowed for the addition of a family room in the basement. The main level now boasts a powder room, back entry/mudroom, and a much more functional and larger kitchen. A master bedroom suite with a full bath and ample closet space was added to the upper level. By remodeling their home, the owners were able to have the house of their dreams in the neighborhood they love.

Before
After

Featured Project 11

Designer: Katie Jaydan

This project involves remodeling the already newly finished (by the prior owners) Lower Level with other modifications on the Main Level.  The stairs to the Basement were refinished with oak treads and risers, while the bottom of the staircase was opened up with new spindles and rails that matched the Upper Level.  A corner fire place was added with stone and glass tile on the surround, with accent sconces. On the other end of the room a wet bar with Silestone countertops lead you around to the new office space. The doors to the Office feature rain glass to allow for more light to come into the room. The bathroom on this level was modified to accommodate in floor heat and a shower bench was added to the shower. On the main level a Silestone countertop was added to the Kitchen island, accent lighting and additional outlets were added, along with ceiling fans.

Before
After

Featured Project 12

Designer: Katie Jaydan

This amazing transformation converted a tiny 1-story starter home to a 1 1/2 -story dream home. This home, in Highland Village, received a 15’ x 30’ one-story addition off the back to create a larger Kitchen and Family Room. The Kitchen features an island that opens up to the Family Room which centers on a cozy fireplace. The 1/2 -story second floor addition added about 600 sf and consists of a Master Suite with a sitting area, walk-in closets, and a Bathroom with a large shower and dual sinks. To complete this transformation, an open front porch was added to bring out the character and charm.

Before
After

Featured Project 13

Designer: Katie Jaydan

The owners of this 1923 Center-Hall Colonial home needed more space, and the home itself needed updating, however the owners did not want to lose the period feel of their home. Castle constructed a two-story addition on the rear of the home, allowing for the kitchen to be remodeled and enlarged, and a half-bath to be added. In the kitchen, custom cabinetry by Chelsea was installed and both Cambria quartz and Butcher Block countertops were used. The home also boasts a quaint family room addition. Lowering the basement floor allowed for a new ¾ basement bath and a new sauna. Energy-efficient upgrades were also made. To help preserve the original feel of the home, the existing floors were sanded and refinished and the stucco was re-dashed. At the end of remodel, the owners had a beautifully enlarged and updated new space without sacrificing the period feel of their home.

Before
After

Featured Project 14

Designer: Katie Jaydan

This project involves a 10' wide two-story addition to enlarge the home. The plans included a larger kitchen, a more open floor plan, a larger dining room, the creation of a gathering space in and off of the kitchen, a larger office/guest bedroom, and the update and enlargement of an existing second floor bath. The style of the home had to remain true to its original feel in both design and finishing, and the new spaces needed to fit seamlessly into the existing structure as well as be adaptable to any future renovations.

This project is unique in that great detail was taken to custom-match the existing millwork and to use reproduction hardware so that the new space appeared to have always been a part of the home. In addition, arched openings were created to match the existing.

Before
After

Featured Project 15

Designer: Katie Jaydan

This project added a 22' shed dormer and remodeled a finished attic space. The existing family room at the top of the stairs was converted to a master bedroom. A small became a walk- in closet. The hallway was rearranged to allow access to three bedrooms. A bathroom was also enlarged into the shed dormer and the laundry was moved to the 2nd floor as well. One large bedroom was split in two. A skylight was removed from an existing bedroom and placed in the bathroom and an additional skylight was installed in the laundry room.

The one-season porch was remodeled and opened up to a former bedroom in order to create a family room. Several interior walls were removed between the dining room, stairs, and new family room. A beam was installed to carry the load from the wall that is removed. A small entry area was created near the new back door.

Before
After

Featured Project 16

Designer: Katie Jaydan

The new 980-square foot addition includes period moldings and three-piece base trims that blend with the style of the rest of the home both inside and out. The exterior siding and trim were selected and painted to match the rest of the home. Inside, the new master suite bath features a deep soaking tub and a separate shower, toilet, and double sink. The master suite also features a large closet and a spacious master bedroom. An existing bedroom was reconfigured to gain access to this new master suite addition.

On the main floor, the kitchen, that was shifted to the north, features hardwood floors and ample windows through which natural light can shine. Modern conveniences such as a stainless recessed niche, a stainless steel sink, and a vented microwave were added as well as new cabinets and quartz countertops. The adjacent dining room was opened to the kitchen and has become the main eating and entertaining space and features hardwood floors throughout.

The addition also contains a large family room with a fireplace, a pantry and organization "office,” a powder room, and a mudroom. This project also included adding a 20’ x 24’ two-stall garage on the rear of the property with a pitched roof to match the home and a 16’ period-style overhead garage door.

Before
After

Jump to: main content, navigation, or top of page.

Blog on to see Current Events!

Castle Building & Remodeling, Inc. is a BBB Accredited Business. Click for the BBB Business Review of this Contractors - General in Minneapolis MN

Document Information

Jump to: main content, navigation, or top of page.

Jump to: main content, navigation, or top of page.