After Project 3300-1 Woodbury Basement LR 1

Project 3300-1

Designer: CBR
Home Style: 2 Story
Design Style: Transitional
Project Completion Date: September 2017

These Woodbury clients came to Castle to transform their unfinished basement into a multi-functional living space.

They wanted a cozy area with a fireplace, a ¾ bath, a workout room, and plenty of storage space. With kids in college that come home to visit, the basement also needed to act as a living / social space when they’re in town.

Aesthetically, these clients requested tones and materials that blended with their house, while adding natural light and architectural interest to the space so it didn’t feel like a stark basement. This was achieved through natural stone materials for the fireplace, recessed niches for shelving accents and custom Castle craftsman-built floating wood shelves that match the mantel for a warm space.

 

A common challenge in basement finishes, and no exception in this project, is to work around all of the ductwork, mechanicals and existing elements. Castle achieved this by creating a two-tiered soffit to hide ducts. This added architectural interest and transformed otherwise awkward spaces into useful and attractive storage nooks. We incorporated frosted glass to allow light into the space while hiding mechanicals, and opened up the stairway wall to make the space seem larger. Adding accent lighting along with allowing natural light in was key in this basement’s transformation.

 

Whether it’s movie night or game day, this basement is the perfect space for this family!